Vuurwerk Duitsland

Siervuurwerk Duitsland: Cobras of Compounds?

De Nederlandse vuurwerk traditie piept en kraakt onder het tijdelijke vuurwerkverbod dat er dit jaar doorheen is gedrukt. Al langer staat het gebruik van vuurwerk tijdens de jaarwisseling ter discussie. Maar waar zit die pijn nu precies en wat gaat het vuurwerkverbod dit jaar voor invloed hebben op het illegale circuit. Gaat het verbod ons helpen om de vuurwerktraditie in stand te houden of gaat het juist averechts werken? Allemaal vragen waar we na deze jaarwisseling een hoop antwoorden op hebben. Vuurwerk Duitsland heeft alvast een voorstel voor de promotie van siervuurwerk om zo onze traditie in stand te houden. Lees hier onze bijdrage siervuurwerk duitsland: cobras of compounds


Waardoor wordt het vuurwerkverbod veroorzaakt?

De pijn zit hem volgens ons vooral in het gebruik van zwaar illegaal vuurwerk dat de meeste overlast geeft. Hulpverleners die bekogeld worden, spullen die worden opgeblazen en ga zo maar door. Ook zal is er in Duitsland nog wel knalvuurwerk beschikbaar, de meeste echt zware spullen zoals lawinepijlen, vlinders en cobras zijn ook in Duitsland illegaal.

Illegaal vuurwerk en flashkruit

Bijna alle Cobra’s zijn illegaal in Nederland en Duitsland. Er zit flashkruit in, wat voor een hardere knal en een krachtigere explosie zorgt. Flashkruit is verboden in knalvuurwerk en mag alleen in beperkte hoeveelheden in siervuurwerk zitten. De maximum hoeveelheid flashkruit per ontploffing van siervuurwerk in Nederland is 4 gram, terwijl de zwaarste Cobra (de Cobra 8) 100 gram van dit kruit bevat.

Legale cobra’s met buskruit

De Cobra’s die je in Duitsland kunt kopen zijn speciaal voor de Duitse markt gemaakt met zwart buskruit (dus geen flashpoeder). De speciale varianten die verkrijgbaar zijn in Duitsland zijn bijvoorbeeld:

  • De Cobra 3 BP met 4 gram buskruit
  • De Cobra 6 BP met 5,5 gram buskruit

Dit komt niet in de buurt van de Cobra 8 met 100 gram flashkruit en geeft tegelijkertijd ook aan waar het probleem zit. Voordat knalvuurwerk in Nederland verboden werd was er slechts maximaal 2,5 gram zwart buskruit in toegestaan. Flashkruit was al sinds 1980 niet meer toegestaan. Dus om knalvuurwerk van maximaal 2,5 gram buskruit te verbieden terwijl dit soort illegale megaklappers in overvloed verkrijgbaar zijn via het illegale circuit is naar ons idee olie op het vuur gooien.

Gaat het vuurwerkverbod de problemen oplossen?

Met het verbod op knalvuurwerk, singleshots en vuurpijlen ga je de overlast volgens ons dus niet oplossen. De knalmatten, crackers en cobras die je in Duitsland kunt kopen geven relatief weinig overlast. Het gevaar is dus dat door het verbod de zwarte markt met gevaarlijk en zwaar illegaal vuurwerk dit jaar door het dak gaat. De eerste tekenen van onrust in verschillende delen van het land beloven helaas niet al te veel goeds, dus we houden ons hart vast.

Waar wij ons vanuit vuurwerk Duitsland druk over maken is dat alle vuurwerk over 1 kam geschoren wordt. Of we het nu hebben over zwaar illegaal vuurwerk, rotjes, vuurpijlen of super veilige en weinig overlast gevende compounds en cakes.

Siervuurwerk duitsland: cobras of compounds

Iedereen die onze vuurwerktraditie een warm hart toedraagt moet beseffen dat illegaal vuurwerk die traditie vooral kapot maakt. Hoe harder je knalt met illegale spullen hoe dichter we bij een totaalverbod gaat komen. Laten we daarom kiezen voor compounds in plaats van cobra’s. Wij doen alvast een voorstel.

Siervuurwerk promotie door de overheid

Laten we daarom pleiten voor het promoten van siervuurwerk, zodat we onze traditie kunnen behouden door middel van de mooiste straat vuurwerkshows. Wij stellen voor dat de 40 miljoen die de Nederlandse overheid heeft uitgetrokken om de Nederlandse vuurwerkbranche te compenseren wordt besteed aan de promotie van siervuurwerk. Er zijn 250.000 straten in Nederland met 40 miljoen kan je in elke straat van Nederland van een door de overheid betaalde compound box voorzien. Op deze manier kan iedereen in Nederland zien hoe mooi siervuurwerk kan zijn en compenseer je de vuurwerkbranche. Zal er nul schade worden veroorzaakt, geen slachtoffers zijn en heeft iedereen toch nog knallend 2020 afgesloten. Goed idee toch? Mark Rutte, Jesse Klaver luisteren jullie mee?

Maak gebruik van onze Vuurwerk Drive Thru. Vooraf besteld dan volledig COVID-19 proof uitgeleverd!