Regels vuurwerk kopen in Duitsland (en andere veel gestelde vragen)
Regels vuurwerk kopen in Duitsland
Vuurwerk kopen in Duitsland is voor Nederlanders volkomen legaal. Het bezit van vuurwerk en het vervoeren van vuurwerk is tot 25kg per persoon wettelijk geregeld. Vervoer van vuurwerk mag op de vastgestelde vuurwerk verkoopdagen. Dit zijn altijd de laatste 3 dagen van het jaar mits een van deze dagen niet op een zondag valt).
Je kan in Duitsland ook legaal knalvuurwerk en vuurpijlen kopen. Deze zijn alleen vanaf 2020 in Nederland verboden. Dat betekent dat je ze in Nederland niet in bezit mag hebben en ook niet mag vervoeren. Je kan dus wel knalvuurwerk en vuurpijlen bij ons kopen, je mag deze alleen niet invoeren.
Los van het feit dat je siervuurwerk mag kopen en vervoeren geldt er in 2020 wel een (eenmalig) afsteek verbod voor alle soorten vuurwerk. Je mag vuurwerk dan ook alleen kopen om het op te slaan op een niet publieke plaats (mits het geen knalvuurwerk of pijlen zijn).
Er wordt nu gesproken over een mogelijk vervoersverbod maar deze wetgeving is er nog niet doorheen. Dit moet rond 15 december worden afgekaart en is volgens ons allerminst zeker dat dit erdoor gaat komen, ook met het oog op Europese regels. Mocht dit verbod er toch komen dan hebben wij een alternatief waarmee we alsnog legaal vervoer mogelijk kunnen maken. Dit zullen we pas later communiceren hoe dit in zijn werk gaat aangezien het een kat en muis spel blijft tussen overheid en vuurwerk kopers.
De belangrijkste regels over kopen van vuurwerk in Duitsland gaan dus niet over kopen maar vooral over bezit en vervoer
Vuurwerkcategorieën
Alle het vuurwerk wordt ingedeeld in verschillende risico categorieën. Deze categorieën worden vooral gebruikt om aan te geven wie het mag afsteken en hoeveel gevaar dat oplevert. Deze categorie moet altijd op de verpakking vermeld staan. Op deze manier weet de afsteker ook met welk type vuurwerk hij of zij te maken heeft.
Categorie 1 (F1) vuurwerk
Dit is de lichtste categorie vuurwerk en mag het hele jaar door verkocht worden aan consumenten van 12 jaar of ouder. Deze categorie bevat bijvoorbeeld sterretjes, ijsfonteinen, knalerwten en trekrotjes. Deze categorie wordt ook wel scherts- en fopvuurwerk genoemd. De meeste vuurwerkwinkels hebben wel een klein assortiment F1 vuurwerk. Ook feestwinkels en horecagroothandels (ijsfonteinen) mogen dit gewoon verkopen.
Categorie 2 (F2) vuurwerk
Categorie 2 vuurwerk is het ‘gewone’ consumenten vuurwerk dat we gewend zijn om te kopen. Hieronder vallen in principe de meeste producten die in deze webshops verkocht worden.
Deze categorie bevat alle compound batterijen, vuurpijlen, knalvuurwerk, fonteinen, cake boxen, en waaiercakes. In Nederland is alle knalvuurwerk en vuurpijlen uit categorie 2 vanaf dit jaar verboden.
De leeftijdsgrens voor categorie 2 is 16 jaar.
Categorie 3 (F3) vuurwerk
Deze categorie is onduidelijk voor de meeste mensen. De categorie hangt een beetje tussen consumenten en professioneel vuurwerk in. Het komt het erop neer dat het consumenten vuurwerk is waar grotere hoeveelheden kruit in gebruikt worden. Hierdoor zijn de effecten groter, zwaarder en mooier. Bijvoorbeeld vuurpijlen met 75 gram kruitinhoud of knalvuurwerk met flitspoeder.
In Nederland, Duitsland en Belgie is categorie 3 vuurwerk verboden voor de consument. In landen als Denemarken en Frankrijk mag dit gewoon verkocht worden.
Categorie 4 (F4) vuurwerk
Dit is de zwaarste categorie en mag alleen door professioneel gebruikt worden. Deze categorie vuurwerk wordt in professionele vuurwerkshows gebruikt. Bijvoorbeeld de zwaardere mortieren en professionele cakes. Om Categorie 4 vuurwerk te mogen afsteken moet je een professional zijn. Als professional moet je een bezigingsvergunning hebben.
Afsteken van zwaar professioneel vuurwerk kan alleen door vergunninghouders. Daar zijn er niet zoveel meer van in Nederland. Overigens valt het zwaardere knalvuurwerk zoals Cobras ook in deze categorie. Vergunninghouders mogen deze afsteken maar in de regel wordt het niet gebruikt voor professionele shows.